czwartek, 18 lipca 2013

Apple pie!

Ciasto robiłam kilka miesięcy temu i wyszło znakomite, przepis przywiozłam ze Szkocji od Prawdziwej Gospodyni domowej :) Polecam szybkie i bardzo smaczne. Najlepiej zrobić je jak będą dostępne jabłka odmiana Reneta, gdyż one idealnie nadają się do tego ciasto, ale to nie znaczy, że nie polecam teraz...wystarczy zapytać na straganie o dobre twarde i kwaśne jabłka!

SKŁADNIKI: FORMA DO TARTY 23CM

SPÓD I PRZYKRYCIE Z CIASTA

225g zimnego masła solonego (można użyć niesolone, po prostu wyrzucane na szczyptą soli do mąki wcześniej)
250g mąki pszennej
1/4 szklanki zimnej wody

trochę mleka lub 1 żółtko do posmarowania skorupy z ciasta.

NADZIENIE
 
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 jabłka, obrane i krojone w plasterki

sok z 1 cytryny


PRZYGOTOWANIE

 Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
SPÓD:Mąkę przesianą wysypujemy na przygotowany blat, dodajemy masło pokrojone w kostki i wyrabiamy ciasto - łącząc masło z mąką. 
W środku robimy dołek i wlewamy wodę.
Formujemy szybko kulę z ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie.
NADZIENIE:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszamy.
W drugiej misce kładziemy pokrojone jabłka i wlewamy wyciśnięty sok z jednej cytryny.
Dokładnie mieszamy jabłka z sokiem. 
Następnie dodajemy przygotowaną masę z mąki i cukru do jabłek i dokładnie łączymy wszystko.
Tak powstanie nam gotowe nadzieje do apple pie.
Odstawiamy na bok i możemy skończyć przygotowywać wcześniej schłodzone ciasto.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na blat i obficie posypujemy mąką.
Ciasto musimy dokładnie połączyć z posypaną mąką i idealnie wyrobić.
Jak cała mąka wchłonie w ciasto to proces powtarzamy 3 razy, posypując mąką.
Ciasto ma być giętkie i łatwe w obróbce ;)
Idealnie wyrobione ciasto dzielimy na dwie połówki.
Dokładnie rozwałkowujemy.
 Na grubość około 0,5cm.
Pierwszą warstwą rozwałkowanego ciasta wypełniamy formę do tarty, najlepiej aby forma była lekko natłuszczona.
Wykładamy równomiernie przygotowaną masę z jabłek.
Na wierzch przykrywamy drugą porcją rozwałkowanego ciasta.
Dociskamy kciukiem do formy,aby dokładnie uszczelnić ciasto. 
Ciasto smarujemy mlekiem lub żółtkiem, aby nabrało ładnego brązowego koloru.
Posypujemy cukrem.
Jeśli zostanie nam nadmiar ciasta to możemy owinąć w folię i zamrozić albo przygotować np. małe tartaletki.
 Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40minut.
Po 20 minutach sprawdzamy czy ciasto za bardzo nam się nie spiekło z wierchu, wtedy przykrywamy folią lub papierem do pieczenia.
Gotowe podajemy z lodami waniliowymi.
PYCHA!


5 komentarzy: