niedziela, 14 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z jagodami borówkami i czereśniami

Ciężko było mi znaleźć idealny przepis na dobre ciasto czekoladowe, wypróbował już kilkanaście i myślę, że to jest idealne..chociażby dla mnie, jest mokre i jednocześnie puszyste a w połączeniu z owocami wręcz idealne, nadają trochę kwasowości i ciasto jest jeszcze bardziej mokre co uwielbiam :)

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 23 CM

150 g masła, miękkiego
300 g cukru drobnego
3 jajka, roztrzepane
250 ml mleka
225 g mąki pszennej 
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g kakao
garść czereśni
garść borówki amarykańskiej
garść jagód
100 g gorzkiej czekolady do polewy


PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarni do 180 stopni.
Tortownice wyściel papierem do pieczenia.
Owoce umyj, czereśnie wydryluj i odstaw wszystko do osuszenia.
Ucieraj w misce masło z cukrem, aż powstanie miękka, kremowa masa.
Dodaj jajka i mleko.
Dosyp mąkę, sól, sodę oraz kakao i dobrze wymieszaj.
Wypełnij połową masy tortownicą, następnie wsyp połowę osuszonym owoców i zalej resztą ciasta.
Na wierz wysyp pozostałą część owoców.
Piec około 55 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu wystaw i pozostaw do ostygnięcia.
Gorzką czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej.
Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekoruj wedle uznania :)
Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Wariacja z owocami, może być różna, idealnie sprawdzą się maliny, czereśnie, morele itd!


6 komentarzy:

  1. tylko mam pytanie jakich wymiarow ma byc tortwonica
    wyglada przepysznie, musze koniecznie sprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane przy skladnikach jakie wymiary pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze wychodzi! robię je na każdą okazję i zawsze jest efekt łał! a najlepsze jest kiedy ze 2 dni postoi w lodówce robi się wtedy taaakie gęste i czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń