środa, 24 lipca 2013

Cytrynowa rolada z egzotycznym kremem owocowo-serowym

Zdecydowałam się wziąć udział w konkursie organizowanym przez ALMETTE, ponieważ do wygrania jest wycieczka do Toskanii, co jak większość wie, to moje największe marzenie. Miałam się wybrać do Włoch w maju, ale operacja kręgosłupa zmieniła niestety moje plany...Jednak teraz dochodzę do siebie i przygotowałam na tą okazję roladę biszkoptową z kremem egzotycznym.
Cała rodzinka próbowała i bardzo im smakowało! Jeśli chcielibyście zagłosować na mój przepis to podaję link przez aplikację na facebook-u: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/45 - dziękuję!

SKŁADNIKI:

 BISZKOPT CYTRYNOWY:

 4 jajka, oddzielone 
 3/4 szklanki cukru 
 skórka z 2 cytryn
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2/3 szklanki mąki pszennej 
1/4 łyżeczki soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 EGZOTYCZNY KREM OWOCOWO-SEROWY:

 3 duże jajka 
 80 ml lekkiego syropu z puszki - owoce tropikalne 
 110 g cukru 
 1 łyżka drobno startej skórki z limonki 
 sok wyciśnięty z 1 limonki 


PRZYGOTOWANIE

ROLADA CYTRYNOWA
Blaszkę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy papier pędzelkiem z oliwą, aby biszkopt łatwo odchodził.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na sztywno.
Odstawiamy.
W drugiej misce ubijamy żółtka z 1/4 szklanki cukru i skórką startą z cytryny. Na średnich obrotach około 6 min.
Następnie dodajemy oliwę, ekstrakt waniliowy i miksujemy chwilkę.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy 1/3 ubitych białek i łączymy za pomocą miksera.
Delikatnie przelewamy masę do reszty ubitych białek i łączymy łyżką bardzo ostrożnie.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę.
Pieczemy około 10min.
Po upieczeniu zostawiamy w foremce 5min.
Następnie wykładamy biszkopt na posypany grubo cukrem pudrem ręcznik kuchenny i odklejamy papier do pieczenia.
Roladę zawijamy w rulon razem z ręcznikiem, najlepiej od tej krótszej strony.
Czekamy do ostygnięcia.

EGOTYCZNY KREM OWOCOWO-SEROWY:

Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z limonki i syrop z owoców tropikalnych. Mieszamy cały czas dokładnie przez około 10 min( aby masa nie osiadła na dnie ), aż powstanie konsystencja śmietany.
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę z limonki, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy.
Studzimy.
Wystudzony krem mieszamy z serkami ALMETTE.
Rozwijamy wystudzony biszkopt.
Smarujemy masą serowo-owocową, zwijamy ponownie w rulon i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Lukier przygotowujemy dodając sok z wiśni do cukru pudru aby uzyskać płynną gładką konsystencję.
Smarujemy roladę i dekorujemy owocami.




                    

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka bogata rolada... kremowa, owocowa, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dużo pracy włożyłam w jej przygotowanie :)Pozdrawiam

      Usuń