środa, 3 lipca 2013

Krem z zielonego groszku z mozzarellą

Czasami to dobrze jest być na L4 ;) Dzisiaj dostałam od Pani Joli z Huty, która prowadzi Gospodarstwo Ekologiczne piękny świeży eko groszek. Do tego Pani Jola podpowiedziała mi że najlepiej będzie smakował ugotowany tak jak fasolka szparagowa. Nie czekając ani chwili przygotowałam pyszną zupę - krem!

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

50 dag świeżego groszku, obranego jak fasola szparagowa 
2 - 3 szalotki lub jedna średnia cebula
200 g sera mozzarella
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
6 łyżeczek śmietanki kremówki lub jogurtu typu greckiego


PRZYGOTOWANIE

Świeży groszek przebrać i opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać jak fasolkę szparagową ucinając końcówki.
Szalotkę obrać i posiekać niezbyt drobno.
Do rondla na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i mieszając usmażyć na szklisto.
Dodać groszek i nie przestając mieszać
smażyć prze 5 min.
Dolać gorący wywar warzywny.
Poczekaj aż całość zawrze.
Po czym zmniejszyć płomień na minimum i gotować około 20 minut.
Mozzarelle pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej zupy.
Mieszaj aż się rozpuści.
Następnie zupę zmiksuj blenderem na krem.
Przypraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Każdą porcję udekoruj śmietanką lub jogurtem.
Podawaj z grzankami czosnkowymi, usmażonym na chrupko bekonem lub suszonymi pomidorami.
SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. wczoraj wypróbowalam ten przepis i zupka rewelacja :) świeżo zmielony pieprz posypany na wierzch tuż przed podaniem dodaje kwintesencji! polecam również grzaneczki chlebowe na oliwie z oliwek i czosnkiem :) uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy, i stawiam na te sezonowe ze świeżych warzyw i owoców!

    OdpowiedzUsuń