czwartek, 11 lipca 2013

Puree z kalafiora z kozim serem i szczypiorkiem

Uwielbiam czwartki w okresie letnim, wtedy w moim mieście jest targ i rolnicy z pobliskich wsi i miejscowości wystawiają się ze swoimi cudeńkami w postaci warzyw i owoców. Dzisiaj upolowałam kilka perełek w tym piękny kalafior, który mogłabym jeść w każdej postaci...a dodatkowo będąc fanką serów zwłaszcza kozich proponuję Wam szybkie i fajne połączenie.
Danie idealne jako obiad lub jako dodatek np zamiast puree z ziemniaków!
Ahh najpiękniejsze jest to, że szczypiorek pochodzi z mojego małego "balkonowego ogródka" :)

SKŁADNIKI:

1 dosyć duży kalafior
1 szklanka wywaru warzywnego
75 g sera koziego polecam w roladzie
sól i pieprz świeży posiekany szczypiorek


PRZYGOTOWANIE

Kalafior myjemy wkładamy do zimnej posolonej wody i gotujemy około 20 minut.
Ja preferuję warzywa al'dente, najlepiej sprawdzić nożem wbijając w środek czy już jest odpowiedni dla Was.
Wywar warzywny najlepiej jak będzie ciepły.
Ugotowany kalafior odcedzamy, wkładamy do miski.
Wlewamy wywar.
Dodajemy ser kozi pokrojony w małych kosteczkach lub porwany ręcznie :)
Wszystko blendujemy blenderem na odpowiednią konsystencję puree.
Dodajemy posiekany szczypiorek i gotowe!
 PYCHOTA!





8 komentarzy:

  1. z serem kozim kalafiora nie jadłam, brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawe polaczenie ser kozi daje super wyrazny smak z lagodnym kalafiorem :)

      Usuń
  2. o! będę musiała spróbować :) za ziemniaczanym puree nie przepadam, a czuję, że to może mi posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie przepadam... może nie że nie przepadam, ale jest takie nudne :) a to połączenie jest super!

      Usuń