wtorek, 16 lipca 2013

Ryżowa zapiekanka z młodych warzyw korzeniowych i parmezanem

Postanowiłam ponownie powrócić do lekkiej i zdrowej diety, którą komponuje dla mnie moja kochana koleżanka - dietetyczka Monika Frank z MÓJ DIETETYK
Dodatkowo zafascynowana dietą bezglutenową, po przeczytaniu książki Davisa Williamsa "Dieta bez pszenicy" poprosiłam Monikę, by skomponowała mi dietę bezglutenową.
Uczulona na gluten nie jest na szczęście, ale uważam że jest to naprawdę przełom w dziedzinie dietetyki i jedzenia...czuję, że ta dieta zrewolucjonizuje świat! 
Polecam książkę naprawdę, niektóre wypowiedzi Doktora są wręcz drastyczne i szokujące!

A dzisiaj szybka zapiekanka z młodych warzyw korzeniowych, które uwielbiam zwłaszcza pieczone!

SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 450KCAL



50 g Ryż brązowy

80 g seler, korzeń

100 g Marchew

5 g Olej rzepakowy uniwersalny

40 g Ser, Parmezan

80 g pietruszka, korzeń

Oregano, rozmaryn,tymianek,bazylia, natka pietruszki -świeże!

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować. 
Marchew, pietruszkę i seler umyć, pokroić na cienkie, podłużne paseczki przypominające frytki.  
 Podsmażyć na oleju.
 Dodać ryż, wymieszać i przyprawić.
 Do naczynia żaroodpornego wyłożyć mieszankę ryżowo-warzywną, posypać serem i przyprawami.
 Zapiec w piekarniku.
 Przed podaniem posypać natką pietruszki.




6 komentarzy:

  1. Danie idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia właśnie trafiłam na Twojego bloga....:) super. Że tez wcześniej nie wiedziałam. Karolina

    OdpowiedzUsuń