wtorek, 23 lipca 2013

Zupa z botwinki z jajkiem i ziemniakami

Właśnie spoglądam na termometr i jestem przerażona...31 stopni w cieniu, a najgorsze dopiero przede mną, gdy słońce zawita do mojego salonu. W taki upał kompletnie nie chce nam się gotować...no ale coś jeść trzeba :) Dzisiaj proponuje Wam kolejny przepis od Mojej Koleżanki Moniki - dietetyczki, oczywiście bezglutenowy! 

SKŁADNIKI: 1 OSOBA

Botwinka z jajkiem i ziemniakami
300 g Botwina (buraczki i liście)
150 g Marchew
200 g Ziemniaki młode
250 g Wywar warzywny
50 g Serek twarożkowy chudy
60 g Jajo kurze całe


                           PRZYGOTOWANIE


Buraczki pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru. 
Następnie dodać posiekane liście,
marchewkę startą na tarce oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

 Gdy ziemniaki zmiękną zupę
doprawić solą i pieprzem, zabielić serkiem.

 Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
SZYBKO I SMACZNIE!

4 komentarze:

  1. piękny kolor:)chętnie bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jak ja lubię takie zupy! prawdziwa, polska i z pierwszorzędnych, świeżych składników.

    OdpowiedzUsuń