piątek, 2 sierpnia 2013

Danie jednogarnkowe z czerwoną soczewicą i tofu

Dzisiaj kolejna ciekawa propozycja bezglutenowa :) Coś dla fanów soczewicy i tofu! Jak dla mnie wyszło wyśmienicie zwłaszcza, gdy podczas gotowania w całym domu unosił się wspaniały zapach curry :)
Jest szybko, zdrowo i bezglutenowo!

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



40g Makaron bezglutenowy
50g Soczewica czerwona, nasiona suche
100g Cebula
100g Marchew
50g Tofu sojowe
5g Czosnek
100g Por
5g Olej sojowy
5g Koncentrat pomidorowy 30%
250g wywar warzywny
Curry, słodka papryka, mielony kminek 

PRZYGOTOWANIE
 
Makaron ugotować. 
Soczewicę umyć pod bieżącą wodą, przebrać i moczyć przez 2 godziny. 
Cebulę, czosnek, pora i marchew oczyścić, umyć i drobno pokroić. 
Tofu pokroić w małą kostkę. 
Olej sojowy rozgrzać i podsmażyć na nim lekko warzywa z przyprawami i pokrojonym tofu. 
Warzywa zalać wywarem. 
Dodać namoczoną soczewicę (bez wody, w której się moczyła), zagotować i dusić na małym ogniu 35 minut. 
Podawać na makaronie.



2 komentarze:

  1. nie ma nic lepszego od dania jednogarnkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się i jeszcze jeśli jest zdrowo i dietetycznie :) Pozdrawiam

      Usuń