środa, 18 września 2013

Łosoś z kozim serem i zieloną sałatą z orzechami i żurawiną

Dawno mnie nie było bo nie mam kompletnie czasu, nowa praca pochłania cały mój czas. Jednak na podzielenie się z Wami fajnym zdrowym i smacznym przepisem na pewno znajdę czas.
Postanowiłam ostatnio, że postawię na ryby i tak też się stało...a jak jeszcze połączę je z kozim serem to już w ogóle wyjdzie rewelacja :)

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

600 g filetu z łososia
sól i pieprz
150 g koziego sera ( w roladzie)
100 ml creme fraiche
ewentualnie miód 
różnego rodzaju sałaty
różnego rodzaju orzechy
1/2 doniczki bazylii
oliwa najlepiej cytrynowa


PRZYGOTOWANIE

Natwa piekarnik na 200 stopni.
Podziel łososia na 4 kawałki, pośrodku każdego zrób nacięcie.
Dopraw solą i pieprzem. 
Pokrusz ser i wymieszaj z creme fraiche.
Dodaj do smaku sól i pieprz.
Następnie nadziej masą serową każdy kawałek łososia i posmaruj miodem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10min.
Łosoś powinien być upieczony w środku, a ser powinien się zarumienić.
Opłucz sałatę i włóż do miski.
Posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni przez kilka minut.
Posiekaj bazylię i dodaj do sałaty.
Dodaj sporo oliwy, odrobinę octu winnego a na końcu dopraw solą i pieprzem.
Podawaj łosia na sałacie.
Udekoruj suszoną żurawiną lub rodzynkami.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz