piątek, 4 października 2013

Chlebek dyniowy z czekoladą - bezglutenowy

Już od jakiegoś czasu staram się nie jeść pszenicy, albo ograniczyć ją do minimu. Dodatkowo w mojej rodzinie okazało się, iż jest osoba, u której zdiagnozowano celiakię. Dlatego postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić coś pysznego a zarazem bezglutenowego dla tej osoby!
Jest to mój przepis autorski :)

SKŁADNIKI: FOREMKA DO CHLEBA

1,5 kubka startej na małych oczkach dyni hokkaido
1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka  cynamonu
1/2 szklanki miodu lipowego
3/4 szklanki cukru brązowego
28g mąki amarantusowej
130g mąki ryżowej 
100g czekolady deserowej bezglutenowej lub gorzkiej



PRZYGOTOWANIE

 Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia
W misce łączymy razem przesiane mąki, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
W drugiej misce miksujemy dokładnie za pomocą blendera: jajka, olej, miód, cukier brązowy i mleko.
Kiedy wszystko jest dobrze połączone,
 do masy jajecznej dodajemy mąkę mieszając wszystko na najmniejszych obrotach, 
do momentu, aż mąki połączą się z masą jajeczną.
Na końcu dodajemy startą dynię na małych oczkach oraz czekoladę posiekaną na drobne kawałki.
Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką do ciasta-do idealnego połączenia składników.
Przygotowane ciasto przelewamy do foremki.
Pieczemy około 70minut w temperaturze 175 stopni.
Najlepiej sprawdzając patyczkiem czy po wyciągnięciu jest suchy.
Dodatkowo można udekorować białą czekoladą lub masą kajmakową.
U mnie zdrowo bez dodatków!
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz