środa, 9 października 2013

Pasta z bobu ze świeżą miętą

Nic tak nie sprawia przyjemności jak zaskakujące połączenia typu np bób ze świeżą miętą, szczypiorkiem i pietruszką - natką! Powiem Wam, że pasta wyszła wyśmienita a serwowana ze świeżo upieczonym chlebem równa się mistrzostwo!

SKŁADNIKI: 6 OSÓB

2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
400g bobu
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka świeżej mięty
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki jogurtu typu greckiego
sól i pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE

Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu.
Do czosnku dodaj bób ( wcześniej ugotowany al'dente i obrany )
Smaż pod przykryciem przez 5 min,
pozostaw do ostudzenia.
Bób zmiksuj z cytryną i ziołami do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj jogurt grecki, wymieszaj i dopraw solą i pierzem wedle uznania.
Przygotowaną pastę wstaw do lodówki na godzinę.
Pastę z bobu podawaj z opieczonym lub ze świeżo opieczonym chlebem własnej produkcji!
PYCHOTA!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz