niedziela, 3 listopada 2013

Groszkowy serniczek

Za oknem deszczowo, szaro i zimno. Nic tak nie poprawia humoru jak coś słodkiego :) 
Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na szybki serniczek z groszkami z białej czekolady!

SKŁADNIKI: BLASZKA O WYMIARACH 17X17CM

455g cera na sernik (najlepiej 24% tłuszczu)
2 jajka
200g śmietany kwaśnej 22%
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
60g białej czekolady
kilka kropelek barwnika czerwonego

SPÓD:

200g herbatników kakaowych
70g masła 


PRZYGOTOWANIE

Blaszkę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
SPÓD: 
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą młotka do mięsa lub maszynki do mielenia mięsa na tzw. piasek
Masło rozpuszczamy w mikrofali i łączymy z rozdrobnionymi herbatnikami.
Powinna powstać masa przypominająca konsystencją "mokry piasek na plaży".
Wykładamy masą herbatnikową na blaszkę przygniatając lekko łyżką.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
Masę przygotowujemy używając miksera.
Do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy.
Mieszamy na wolnych obrotach, aż masa dokładnie się połączy.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka, mieszając na wolnych obrotach.
Gdy masa jest już dokładnie połączona odkładamy sobie na bok około 1/2 kubka, a do pozostałej części dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy do otrzymania jednolitego koloru różowego (jeśli dodamy mniej barwnika) lub czerwonego ( przy dodaniu większej ilości barwnika)
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód z herbatników.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Płynną czekoladę mieszamy dokładnie z odłożoną wcześniej masą serową.
Tak przygotowaną masę wlewamy do rękawa cukierniczego i robimy kropki w różowej masie serowej.
Sernik pieczemy około 60min.
Sprawdzające po 50 minutach patyczkiem czy masa serowa jest już upieczona.
Pateczek powinien być suchy.
Po upieczeniu pozostawiamy w otwartym piekarniku około 30min, aby sernik nie opadł.
Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na około godzinę.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO!
 




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jeszcze gdyby aparat był lepszy ale niestety póki co muszę sobie radzić jakoś :) dziękuję :)

      Usuń