czwartek, 21 listopada 2013

Jabłeczne babeczki z kremem lawendowym

Kiedyś dostałam od Koleżanki Blogerki suszoną lawendę, miałam w planach wykorzystać ją do dania wytrawnego, ale znalazłam świetny przepis na muffinki z kremem lawendowym no i dzisiaj chcę go Wam przestawić :)

SKŁADNIKI: 12 MUFFINEK

100g masła, temp pokojowa
125g cukry, drobnego
2 jajka
100g mąki tortowej
100g mielonych migdałów
1 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80ml maślanki
300g jabłek, obranych i pokrojonych w kosteczkę
40g płatków migdałowych

Do dekoracji

200g śmietany kremówki
2 łyżeczki suszonej lawendy
3 łyżki cukru pudru
różowy barwnik spożywczy 


PRZYGOTOWANIE

W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę z kwiatami suszonej lawendy. 
Przecedź przez sitko i włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia przystąp do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Formę do muffinek wypełnił papilotkami.
Ucieraj w misce masło z cukrem, aż powstanie kremowa masa.
Jednego po drugim dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Dalej maślankę, wymieszaj wszystko oraz dodaj kawałki jabłek.
Wypełnij masę papilotki i posyp je płatkami migdałów.
Piecz babeczki 25minut, aż się zazłocą i wyrosną.
Po upieczeniu odstaw je na 5 minut, po czy wyłóż z formy i ostudź.
Przygotowaną wcześniej śmietanę z kwiatami lawendy ubij na sztywno z cukrem pudrem i dodaj kilka kropli barwnika.
Łyżka nałoż krem na babeczki.
Górę posyp ozdobami wedle uznania :)
SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. A u mnie pod domem tyle lawendy... Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam pyszne!!! najlepiej smakują dzisiaj :)

      Usuń
  2. pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła teraz takie do kawy:d

    OdpowiedzUsuń