środa, 6 listopada 2013

Krem kalafiorowo-ziemniaczany z boczkiem i szałwią

Tak na poważnie na zewnątrz zrobiło się już zimno i to tak solidnie, dlatego dzisiaj na rozgrzanie proponuje Wam pyszną zupę ...myślę, że idealnie podpasuje Męskiej publiczności. 

SKŁADNIKI: 6-8 OSÓB

1 duży kalafior, pokrojony na duże różyczki
4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na duże kostki
2 duże cebule, z grubsza posiekane
200g boczku surowego, pokrojonego w małe kosteczki
1 litr bulionu z kurczaka
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
6 świeżych listków szałwii
100ml śmietany 30% (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku wlewamy dwie łyżki oliwy i smażymy posiekaną cebulę, na złoty kolor cały czas mieszając.
Na patelni beztłuszczowej smażymy boczek, aż się ładnie zarumieni i odstawiamy na bok.
Do podsmażonej cebuli wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora.
Zalewamy bulionem z kurczaka i dolewamy tyle wody, aby wszystkie warzywa były pokryte.
Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie.
Po odpowiednim ugotowaniu, wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskanie odpowiedniej konsystencji -kremu.
Jeśli wybieracie wersję mniej kaloryczną nie dodajecie śmietany.
W tym czasie (najlepiej na zużytej już wcześniej patelni po boczku, smażycie delikatnie listki szałwii)
Przygotowaną zupę wlewacie bo miseczek dodajecie wcześniej usmażony boczek oraz listki szałwii i serwujecie z chrupiącym pieczywem!
PYCHOTA!







3 komentarze:

  1. u mnie dzisiaj krem z brokułów ale też mam ochotę na taki kalafiorowy, przepis zapisuję i wykorzystam następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń