sobota, 28 grudnia 2013

Buche de noel - czekoladowa rolada

Roladę przygotowywałam na Babską Wigilię w sobotę. Bardzo smakowała i mogę z czystym sumieniem Wam polecić ten przepis.
Idealnie sprawdzi się w Sylwestra lub na wystawne przyjęcie!

SKŁADNIKI: FORMA DO PIECZENIA O WYMIARACH 30X23

4 jajka
100 g cukru
75 g mąki tortowej pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku gorzkie

MASA:

150 g czekolady deserowej
2 żółtka
150 ml mleka
125 g masła
pół szklanki budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu ( dowolnie)

PRZYBRANIE:

posiekana biała czekolada
gwiazdki - opłatki



PRZYGOTOWANIE

Posmarować cienko tłuszczem formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
Ubijać jajka z cukrem elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
Przesiać mąkę, dodać kakao, wymieszać, wsypać do jajek i dokładnie wymieszać.
Wlać do formy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotknięciu.
Przełożyć na arkusz pergaminu oprószony cukrem pudrem.
Zdjąć pergamin, na którym piekł się placek i wyrównać boki.
Zrobić 1 cm nacięcia do połowy placka prostopadle do krótszego boku.
Zaczynając właśnie od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem.
Zostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Aby przygotować masę należy połamać czekoladę na kawałki i roztopić ją w salaterce umieszczonej nad rondelkiem z gorącą wodą.
Wbić żółtko i ucierać, dolewając mleko.
Cały czas gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje na tyle, by nie spływać z wierzchu drewnianej łyżki.
Całość przykryć zwilżonym pergaminem i schładzać.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dolać rum i budyń śmietankowy, przygotowany według przepisu na opakowaniu.
Rozwinąć placek, rozsmarować na nim jedną trzecią masy i zwinąć ponownie.
Wyłożyć na talerz.
Posmarować resztą masy, przy pomocy widelca zrobić rowki, które upodobnią ciasto do kawałka drewna.
Zostawić, aby stężało.
Posypać wierzch posiekaną białą czekoladą i udekorować płatkami.
SMACZNEGO!



2 komentarze: