poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczny pasztet wegetariański z czerwonej soczewicy

Zakochałam się w tym pasztecie, jest mega !!!! 
Polecam robi się bardzo bardzo szybko a jak pisałam wcześniej smakuje obłędnie!
ŚWIETNA - zdrowa i dietetyczna wersja na święta! Idealny na kanapki jak w wersji solo!

SKŁADNIKI: MAŁA KEKSÓWKA 



200gr czerwonej soczewicy
4 duże marchewki
2 duże pietruszki - korzeń
1 duża cebula 
1l wywaru warzywnego
ulubione przyprawy u mnie dużo słodkiej papryki i czubryca zielona
sól i pieprz
1/2 natki pietruszki - świeżej posiekanej
3 jajka
1 łyżka masła
7 łyżek oliwy w oliwek


PRZYGOTOWANIE


soczewicę gotujemy w wywarze warzywnym - 500ml około 20 minut jak już będzie miękka i pochłonie całą wodę,
 drugie 500ml przeznaczamy na ugotowanie obranej marchewki i pietruszki.
cebulę siekamy na drobną kostkę i smażymy na oliwie -odstawiamy.
Ugotowaną marchew i pietruszkę do miękkości blendujemy za pomocą blendera razem z posiekaną natką pietruszki  i dodajemy do usmażonej cebulki, lekko dusimy przez 5 minut, następnie dodajemy ugotowaną soczewice. Jeśli została Wam woda to odlewamy. Całość mieszamy na patelni dusząc jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy swoje ulubione zioła oraz łyżkę masła. Najlepiej jak masę przełożycie do miski.
Po dodaniu ziół i masła mieszacie dokładnie i dodajecie jajka – surowe, pojedynczo bardzo szybko i dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Tak przygotowaną masę przekładanie do keksówki, którą wcześniej wykładacie papierem do pieczenia.
Pieczecie około 35 minut w temp. 200 stopni
PYCHA!!!!!
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam strączkowe pasztety, Twój bardzo mi przypadł do gustu :)

    OdpowiedzUsuń