wtorek, 7 stycznia 2014

Makaron Orrecchiette z ciecierzycą w sosie z pieczonej papryki i pomidorów z fetą

Kolejna moja propozycja na lekkie bezglutenowe danie, które może być serwowane na obiad w ciepłej postaci lub jako sałatka na kolację!
Jest pyszne i smaczne a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu...a ciecierzyca hmmm palce lizać taka pyszna no i jaka zdrowa :)
Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić  jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.  

Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku:

  • bólów głowy oraz gardła,
  • niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Cieciorkowe liście znajdują natomiast zastosowanie w celu poprawy trawienia (napar) i leczenia zwichnięć (okłady).
źródło: ekotarg.pl
Nic tylko zajadać!


SKŁADNIKI : 1 OSOBA



40 g Makaron bezglutenowy Orrecchiette

5 g Oliwa z oliwek

40 g Cebula

80 g Ciecierzyca surowe ziarno

100 g Pomidor
40 g Papryka

70 g Ser Feta 12% tłuszczu

Rukola do woli lub inny miks sałat, ząbek czosnku, szałwia
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej przed przygotowaniem dania, namoczyć ciecierzycę w zimnej wody.
Minimum na 12 godzi.
Następnie odcedzić i gotować w nieosolonej wodzie, aż będzie miękka.
Paprykę umyć i usunąć gniazdo.
Rozgrzej piekarnik.
Blachę posmaruj oliwą, ułóż na niej ćwiartki papryki i piecz w piekarniku aż na skórce pojawią się czarne plamy.
 Wyjmij paprykę włóż do torebki foliowej lub przykryj folią.
 Trzymaj tak długo, aż opakowanie mocno zaparuje a skórka łatwo odejdzie.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek oraz szałwię. Gdy cebula będzie miękka dodać pokrojone pomidory ( wcześniej sparzone i obrane ze skórki)  i pokrojoną w kostkę upieczoną paprykę oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę. Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i delikatnie wymieszaj. Makaron przełożyć na talerz podawaj z rukolą i posypanym serem feta. Lub bez sera jeśli nie jesz nabiału :)
SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Mniam, mniam, jakie pyszności na talerzu! Wspaniała propozycja obiadowa i mega zdrowa!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron z każdym dodatkiem, ale jeszcze nie próbowałam z cieciorką. W ogóle nie wiedziałam, że tak wszechstronne zastosowanie.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Paulina

    PS. Dołączam do obserwatorów, podoba mi się klimat pin up ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) polecam cieciorkę w każdej postaci w sobotę będę piekła chleb :)) zapraszam na fb tam się więcej dzieje :*

      Usuń