piątek, 21 lutego 2014

Rigatoni z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Przy piątku rybnie ;)) i bardzo bardzo szybko a jednocześnie smacznie!

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

500g makaronu rigatoni
2 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii
120 ml oliwy z oliwek extra vergine
24 pomidorki koktajlowe
350 g tuńczyka w puszce w sosie własnym, odsączonego i rozdrobnionego 
sól i pieprz 
mozzarella - do przybrania na talerzu



PRZYGOTOWANIE

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedź go i odstaw.
Podsmażaj czosnek i bazylię na oliwie z oliwek przez 2 minuty na średnim ogniu.
Dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i duś około 5 minut, aż się podgrzeją.
Dodaj tuńczyka, wymieszaj dokładnie i natychmiast wyłącz ogień.
Makaron przełóż do nagrzanej salaterki.
Wymieszaj delikatnie z sosem. udekoruj mozzarellą i podawaj od razu!
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

  1. Kurcze brakuje mi tylko pomidorków. Taka fajna kolacja może być. Coś pomyśle ;)
    tak na marginesie- sztućce- BOSKIE! Chcę takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monii sztucce wygrane :) a pomidorów faktycznie brakuje :(( buzi

      Usuń