środa, 12 marca 2014

ONION AND POTATO FLOWERS 1960' - czyli Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

   Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne zapiekane ziemniaki z cebulą duszoną wcześniej w sosie rozmarynowym :) Przepis pochodzi z Mojej książki kucharskiej VINTAGE a danie nazwa się ONION AND POTATO FLOWERS - jest to świetny dodatek do mięsa lub po prostu jako fajna przekąska.

SKŁADNIKI: 4 MAŁE TARTALETKI

400 g ziemniaków
100 g masła
2 gałązki rozmarynu
500 g cebuli pokrojonej w paski
sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE


Masło rozpuszczamy w rondelku nie zagotowujemy.
Dodajemy posiekaną w paski cebulę i gałązki rozmarynu.
Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy około 30 minut.
Zagotowujemy wodę w garnku.
W tym czasie dokładnie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki.
Kroimy w cienkie plastry i wkładamy do gotującej się wody.
Podgotowujemy ziemniaki kilka minut na półtwardo.
Kiedy będą już odpowiednio ugotowane wyjmujemy i odcedzamy.
Gdy cebula jest już gotowa czyli odpowiednio "uduszona" to wyjmujemy rozmaryn.
Cebulę wkładamy to tartaletetek na wierzch dekorujemy plastrami ziemniaków i polewamy masełkiem z sosu.
Tak postępujemy z każdą kolejną foremka.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni termoobieg i pieczemy około 40 minut, aż ziemniaki się zarumienią i lekko podpieką.
Podajemy dekorując gałązką świeżego rozmarynu.
SMACZNEGO!



6 komentarzy: