piątek, 18 kwietnia 2014

Czekoladowy ZAJĄC w stylu retro

   Dzisiaj mam dla Was RETRO przepis na MEGA czekoladowego Zająca z polewą z białej czekolady :)
Zapach w kuchni był bajeczny - intensywnie czekoladowy, to wszystko za sprawą DECOMORRENO to moje ulubione kakao!

SKŁADNIKI: TORTOWNICA 18CM

2 łyżki kakao DecoMorreno
1/2 szklanki pokruszonej czekolady gorzkiej, 3 paski
1/2 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1/4 kostki masła, temp pokojowa
3/4 szklanki cukru drobnego
1 duże jajka
1 -1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1/2 szklanki mleka 3.2 % 

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

100 g białej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany kremówki 26%
posypka z białej czekolady


PRZYGOTOWANIE
Połącz czekoladę pokruszoną, kakao i wrzącą wodę. 
Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
W małej misce wymieszać sól, mąkę i sodę. 
W drugiej misce mikserem mieszamy masło i cukier, na drugim poziomie, następnie dodajemy jajko i dokładnie łączymy. 
Wlewamy łyżeczkę wanilii i miksujemy ponownie.
Następnie dodajemy mieszankę kakao i czekolady i mieszamy.
Na samym końcu dodajemy na przemian mąkę i mleko, wszystko dokładnie mieszając mikserem.
Nie przerazić się że konsystencja ciasta jest płynna bo tak powinno być :)
Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 170 stopni i pieczemy około 60 min, najlepiej sprawdzając patyczkiem czy będzie suchy po wyjęciu.
Upieczone ciasto wykładamy na stojaku do wystygnięcia. 
Przekrawamy biszkopt na pół.
Układamy w kształt Zajączka tak jak na zdjęciu poniżej.
 POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę
lekko podgrzewamy, pamiętajcie by nie zagotować śmietany bo polewa się zważy.
Dodajemy czekoladę w kostkach i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.
Czekamy aż polewa wystygnie.
Smarujemy wystudzone ciasto.
Posypujemy płatkami białej czekolady i dekorujemy wedle uznania Zająca :)
 
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz