poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Z cyklu: "Wypiekanie na Śniadanie" czas na SCHIACCIATE Z ROZMARYNEM

   Dawno nie brałam udziału we wspólnym akcji, która odbywa się co tydzień na fb a jest to WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE. W ten weekend mając chwilkę wolnego skusiłam się na schiacciate z rozmarynem i nie żałuję bo wyszła pyszna!

W tym tygodniu piekli ze mną: MAŁE KULINARIA, MÓJ KULINARNY PAMIĘTNIK, NIEZAPOMNIANE SMAKI, PO PROSTU MARGHE, BONA APETITA, CHLEBY.INFO, SMACZNA PYZA, KULINARNE PRZYGODY GALITY, ZACISZE KUCHENNE, BUSZUJĄCA W KUCHNI, PRZY KUCHENNYM STOLE, JAK PĄCZEK W MAŚLE, ZAPACH CHLEBA

PRZEPIS W ORYGINALE:

Schiacciata to płaski toskański chleb, podaję Wam przepis na najprostszą wersję. Przepis pochodzi z książki : "Księga smaków Toskanii"


składniki:

 
30 g świeżych drożdży lub 2 1/2 łyżeczki suszonych
125 ml letniej wody (43stopnie)
1/2 łyżeczki cukru
400 g mąki - nie mam informacji jakiej - myślę, że pszenna 650 będzie ok.
1/2 łyżeczki soli
75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)
125 ml zimnej wody
gruboziarnista sól


Drożdże dokładnie wymieszaj w małej miseczce z letnią wodą i cukrem. Odstaw na około 5 minut by wyrosły.
Mąkę wsyp do duzej miski. Zrób zagłębienie w samy środku, przełóż do niego drożdże. Dodaj sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem wymieszaj składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z mąką. W połowie pracy wlej zimną wodę. Wyrabiaj tak długo, aż utworzysz zwartą kulę.
Ciasto przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i ugniataj 10 - 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto ponownie uformuj w kulę i przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 1/2 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto lekko przyklep, a następnie przełóż z powrotem na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj je znów przez kilka minut. Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu gdy naciśniesz je palcami. Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieś je na blachę. Przykryj czystą wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
Czubkami palców zrób w cieście dołki co 4 cm Polej po wierzchu pozostałą oliwą, oprósz gruboziarnista solą.
Chleb piecz 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i skrop dodatkową oliwą. Przełóż z formy na deskę i pokrój w kwadraty. Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej.




10 komentarzy:

  1. Cudny, smakowity chlebek. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku, choć na chwilę przeniosłam się do Toskanii ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek i pyszny do tego. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczna, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapachniało Toskanią, dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek świetny, bardzo nam posmakował. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń