środa, 11 czerwca 2014

Bakłażany nadziewane kuskusem i pomidorami z orzeszkami pinii.

   Z góry przepraszam, że tak późno pojawia się przepis na bakłażany, ale naprawdę ostatnio jestem tak zabiegana...niestety problemy zdrowotne nie pozwalają mi się skupić na gotowaniu. 
Jednak udało mi się znaleźć chwilkę i obiecany wpis na bakłażany już się pojawia.

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

2 średnie bakłażany
3/4 szklanki kuskus - ziarno
2 średnie pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
100g sera feta
orzeszki pinii - garść
świeżo posiekana pietruszka - nać
sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE

Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem tak około 0,5 cm nad ziarenkami.
W tym czasie bakłażany myjemy i przekrawamy wzdłuż.
Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy z drobną kosteczkę.
Kiedy kuskus będzie już dobry dodajemy do niego pomidory.
Następnie kroimy w kosteczkę ser feta.
Dodajemy do pomidorów z kuskusem.
Wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą.
Wszystko dokładnie mieszamy delikatnie!
Tak przygotowany farsz nakładamy do bakłażanów.
Na końcu "nadziane" bakłażany posypujemy orzeszkami pinii.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
SMACZNEGO!


7 komentarzy:

  1. Świetne połączenie smaków ... pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wstyd się przyznać, ale... nigdy nie jadłam bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czas najwyższy spróbować :) myślę, że w tej wersji powinien Ci zasmakować :)

      Usuń
  3. bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń