wtorek, 15 lipca 2014

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z mąki TEFF

   Wybaczcie mi, że tak rzadko się pojawiam na blogu, ale naprawdę czasu brak :( Zdecydowanie zimą mam go jakoś więcej ;)
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszne ciasteczka w wersji bezglutenowej z mąki Teff.
Pewnie większość z Was się zastanawia co to w ogóle jest ta mąka ...TEFF :)

Pokrótce Wam przybliżę ten temat:

Teff (miłka abisyńska) – nazywana też trawą abisyńską. Jest bardzo starym zbożem, udomowionym w płn.-wsch. Afryce, jeszcze przed narodzeniem Chrystusa.

W Etiopii uprawianych jest obecnie wiele odmian miłki. Ziarno teff może mieć kolor od mleczno białego, najbardziej cenionego do prawie czarnego. Im ciemniejszy kolor, tym mocniejszy aromat.
Teff ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Obok dużej zawartości wapnia, żelaza, magnezu, zboże to wyróżnia również wysoka zawartość kwasu foliowego, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego (wapnia, żelaza i błonnika ma prawie tyle co amarantus). Pod względem zawartości aminokwasów, teff jest rośliną doskonałą – zawiera je wszystkie (w porównaniu do innych zbóż szczególnie dużo metioniny, cysteiny i lizyny).
Ze względu na bardzo małe rozmiary nasion, mieli się je zawsze w całości – dzięki temu mąka zawiera dużo błonnika. Ważną zaletą teffu jest też trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych, jest odporne na jełczenie tłuszczu, a w ziarnie teff rzadko zagnieżdżają się szkodniki.
W Etiopii tradycyjnie uprawia się teff na mąkę do wypieku miejscowego „chleba” w postaci dużych miękkich naleśników pieczonych na zakwasie (injera). Ziarno teff jest również wykorzystywane do produkcji napojów alkoholowych.
Zaznajomienie prowadzącego profesjonalisty medycznego z produktami bezglutenowymi, dozwolonymi niszowymi zbożami (np. teff, montina, proso, ber) oraz tradycją kulinarną ułatwia wdrożenie i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej przez pacjenta. W kuchni staropolskiej występuje wiele dań przygotowywanych z często obecnie zapomnianych bezglutenowych roślin użytkowych – rodzimych (np. barszcz zwyczajny) i napływowych (np. ber, lędźwian).

ŻRÓDŁO:gotujemy.pl

SKŁADNIKI: 15 CIASTECZEK

1 i ½ szklanki mąki TEFF
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 szklanka 100% masła orzechowego
1 szklanka syropu klonowego ( lub miodu płynnego)
½ szklanki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce i wszystkie mokre składniki w drugiej misce.

Wlej mokre składniki na suche i mieszaj aż się połączą.

Wsyp posiekaną czekoladę i zagnieść w ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Nakładaj łyżeczką porcję ciasteczek, następnie formuj je przy pomocy łyżeczki.

Piecz w rozgrzanym piekarniku około 13 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru.

Po upieczeniu ostudź na blaszce a następnie na ruszcie.

Podawaj schłodzone do temperatury pokojowej.

Porcja na 20 ciasteczek.

Przepis: INCOLA: www.saluteo.pl


7 komentarzy:

  1. jak czekoladowe to na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tym zdjęciu:)jest takie w moim stylu.

    Pozdrawiam Di

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa z Twoich ust taki komplement :** rewelacja

      Usuń
  3. Monia pierwsze słyszę o tej mące, u Ciebie zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka są pyszne. Dziś zrobię drugi raz

    OdpowiedzUsuń