środa, 24 września 2014

MAKARONOWY KONKURS Z MALMĄ!

   Mam nadzieję, że klimat jesienny nie jest Wam straszny i nie będzie powodował u Was stanów depresyjnych! Ja nie ukrywam, że jest to jedna z moich ulubionych pór roku, zwłaszcza taka słoneczna kolorowa pełna cudownych barw! Siedzenie pod kocykiem z ulubioną książką, herbatą z cytryną i miodem - coś fantastycznego! 
Do tego oczywiście coś dobrego do jedzenia...a jak wiecie makarony to moja największa miłość, dlatego też przygotowałam dla Was KONKURS z makaronem w roli głównej!




Jeśli mowa o dobrych makaronach włoskich to tylko MALMA!


Makarony MALMA produkowane są z ziarna pszenicy twardej (Triticum durum). Charakteryzuje się ona ziarnami o wydłużonym kształcie i bardzo twardej strukturze bielma. Pszenica durum wyróżnia się wyższą zawartością barwników karotenoidowych, składników mineralnych i witamin z grupy B w stosunku do pszenicy zwyczajnej. Dzięki MALMIE będziecie mogli otrzymać paczkę z różnymi rodzajami ich makaronów!


ZASADY KONKURSU!

Wystarczy, że w komentarzu pod postem podacie przepis na ulubione danie z makaronem w roli głównej!
 Fajnie jak będzie to danie jesienno-zimowe sycące i rozgrzewające!

Nie zapomnijcie zostawić swojego adresu mejlowego!

Do wygrania są dwa zestawy różnych rodzajów makaronów Marki MALMA!

Konkurs potrwa do  8 PAŹDZIERNIKIA br do godziny 24.00!


Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA WASZE MAKARONOWE INSPIRACJE! 





15 komentarzy:

  1. Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą

    Składniki:

    200 g makaronu razowego sedani Misura
    szklanka osączonej białej fasoli, opłukanej
    kilka kawałków suszonych w oliwie pomidorów Sacla
    posiekana natka pietruszki
    kilka mini kulek mozzarelli
    4 garście startego sera grana padano
    przyprawa Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    sól, pieprz do smaku
    5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Do miski przekładamy: posiekaną natkę, fasolę, pokrojone suszone w oliwie pomidory, kawałki mozzarelli oraz starty grana padano. Dodajemy makaron, oliwę z pierwszego tłoczenia oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.
    http://mojasmaczna-kuchnia.blogspot.com/2014/08/makaron-razowy-w-natce-pietruszki-z.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie tu jeszcze świeza bazylia pasowała zamiast pietruszki ;)

      Usuń
  2. Makaron Casarecce z sosem mascarpone i klopsikami

    600 gram mielonej łopatki wieprzowej
    2 czerwone cebule
    5 ząbków czosnku
    2 jajka
    tymianek, majeranek, sól, suszone peperoncini i jalapeno, bułka tarta
    250 gram serka mascarpone
    500 gram makaronu Casarecce
    kilka zielonych oliwek
    1 pęczek natki pietruszki
    2-3 plastry dobrej wędzonej szynki
    150 ml śmietanki 18%
    oliwa z oliwek
    sól

    Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, jajka oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wyrobić co jakiś czas mocno uderzać nią o dno miski by była zwarta. Z gotowej masy formować małe klopsiki. Gotowe klospiki smażyć na oliwie z oliwek na złotobrązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 25 minut to piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Serek mascarpone wymieszać dokładnie ze śmietanką i posiekaną natką pietruszki. Całość przełożyć do rondla i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać oliwki pokrojone w krążki i szynkę w cienkie paseczki. Całość zagotować i w razie potrzeby przyprawić. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić na durszlaku i przełożyć z powrotem do garnka. Klopsiki wyciągnąć z piekarnika i wrzucić do sosu. Całość przełożyć do garnka z makaronem, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz podając po 4-5 klopsików na procję. Smacznego :)
    http://gotujzkukim.blogspot.com/2014/02/pasta-casarecce-z-sosem-mascarpone-i.html
    kuki23@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienią lubię dania z dyni i świeżo ususzonych pomidorów . Do makaronu ( najlepiej tagiattele) najlepsza jest pasta z dyni z suszonymi pomidorami :
    Ugotowane opakowanie tagiattele ( zostawiamy nieco wody)
    1/2 kg miąższu dyni
    10 suszonych pomidorów z zalewą oliwną
    cebula
    duży mięsisty pomidor
    sól, pieprz czarny i ziołowy, słodka i wędzona papryka, świeża lub suszona bazylia
    Na oliwie od suszonych pomidorów podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy dynię w niedużych kawałkach, rozdrobnione suszone pomidory. Smażymy chwilę, podlewamy niewielką ilością wody od gotowania makaronu, dorzucamy obranego i pokrojonego pomidora, dusimy do miękkości. Rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy do gustu. Pastę dyniowo-pomidorową mieszamy z makaronem.
    grazyna0071@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można zaproponować więcej niż jeden przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. Moją propozycją jest zapiekanka makaronowa z bryndzą i boczkiem
    Potrzebujemy
    ulubiony makaron (u mnie penne, pół opakowania)
    bryndza (najlepsza "w kostce", OSM Sanok)
    mała śmietanka 30%
    wędzony boczek
    pół papryki czerwonej, pokrojonej w kosteczkę
    mały brokuł, zblanszowany, podzielony na różyczki
    natka pietruszki
    ulubione przyprawy, sól, pieprz
    garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

    Makaron gotujemy na pół-twardo, odcedzamy. śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną bryndzę, mieszamy, aż się rozpuści tworząc sos, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Boczek kroimy, podsmażamy na patelni do zrumienienia.
    Do makaronu dodajemy boczek, brokuła, paprykę, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy w piekarniku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi.

    pozdrawiam
    h_anka

    h_anka(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Malmę uwielbiam
    mój przepis prosty ale bardzo smaczny
    makaro dowolny Malmy moga być rurki , kokardki , tagiatele ugotowac najlepiej al dente
    na oleju/oliwie podsmazyc cebulke z czosnkiem dodac kukurydze z puszki i tuńczyka podgrzac dodac 2 łyzki majonezu z dwoma łyzkmai jogurtu naturalnego doparwić dodac kawałek chili jak ktos lubi bardziej pikantne ,na koniec mozna posypać koperkiem , natka pietruszki czy szczypiorkiem
    smacznego

    avrea73(at)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuję proste w przygotowaniu, a jednocześnie dość nietypowe, aromatyczne i rozgrzewające azjatyckie danie makaronowe typu stir fry - idealne na pierwsze chłodne dni jesieni :) Sama jestem wielką fanką włoskich makaronów, lecz niedawno postanowiłam poeksperymentować z kuchnią azjatycką, a ten przepis mnie zachwycił :)

    Składniki:
    makaron ryżowy (vermicelli)
    filet z piersi kurczaka
    2 białe papryki
    1 czerwona papryka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół słoiczka pędów bambusa
    1-2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    2-3 cm świeżego imbiru
    pół małej puszki mleczka kokosowego
    sos sojowy
    sos sambal oelek
    olej
    sól

    Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, następnie na mocny rozgrzany wrzucić drobno posiekany czosnek, szalotki oraz starty imbir. Podsmażyć chwilę, dodać pokrojny w kostkę filet z kurczaka, smażyć ciągle mieszając, doprawić solą, sosem sojowym oraz sambal oelek (jedna lub dwie łyżki - im więcej, tym pikantniejsze będzie danie). Następnie dodać pokrojone w długie, cienkie paski warzywa oraz pędy bambusa. Smażyć, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione na zewnątrz, lecz wciąż chrupkie w środku. Dodać łyżeczkę lub dwie mleczka kokosowego, a następnie wrzucić na patelnię makaron i wymieszać. Doprawić raz jeszcze do smaku sosem sojowym oraz sambal oelek, podawać ciepłe. Polecam!

    Pozdrawiam,
    frauleinfeldgrau@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. TAGLIATELLE Z DYNIĄ W SOSIE MAŚLANYM

    Jak tylko zaczyna się dyniowy sezon odrazu pędzę do kuchni, by zrobić ten makaron!
    A że makarony uwielbiam to podwójna porcja gości na talerzu :D

    SKŁADNIKI:
    * makaron tagliatelle - ok. 300 g
    * dynia - ok. 300 g
    * cebula - 2 szt
    * tarty parmezan - 1 garść
    * śmietana słodka 18% - 200 ml
    * masło - 150 g
    * sól - do smaku
    * pieprz - do smaku
    * chili - do smaku
    * gałka muszkatałowa - do smaku
    * świeża natka pietruszki - 1 pęczek

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Makaron gotujemy al dente.
    Obraną dynię kroimy w kosteczkę.
    Na dużej patelni rozpuszczamy masło , dodajemy drobno posiekane cebule , solimy , przykrywamy i na wolnym ogniu smażymy ok. 5 minut ( przykryte ).
    Dodajemy pokrojoną dynię , doprawiamy gałką muszkatałową i chili.
    Przesmażamy ok. 10-15 minut mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
    Po tym czasie zalewamy śmietanką i posypujemy połową parmezanu , posiekaną natka pietruszki.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem, posypane resztą parmezanu i natką.
    PYCHA!


    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko
    ostranaslodko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Spaghetti z pulpecikami

    Składniki /dla 4 osób/:

    opakowanie makaronu spaghetti
    kilka lisków bazylii


    Pulpety:

    400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego)
    1/2 cebuli
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 dymka ze szczypiorkiem
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz


    Sos:

    2 pomidory
    1 marchewka
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    tymianek
    1 łyżka śmietany 18%


    Wykonanie:

    Pulpety:
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju.

    Sos:
    Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do nich pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos.

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać.


    kontakt@pasjasmaku.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Z racji że obecnie jest sezon dyniowy bardzo często u mnie pojawia się makaron z dynią i rukolą
    Potrzeba nam do przygotowania :)
    dynia ja stosuje hokkaido - 200 gram
    rukola
    feta
    makaron świderki
    oliwa z oliwek
    przyprawy, sól, pieprz cayenne, ostra papryka

    Dynie obieramy, oczyszczamy z pestek, miąższ kroje w kostkę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przyprawiam i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Można co jakiś czas przemieszać. W między czasie gotujemy makaron,
    Dodać makaron do już upieczonej dyni, polać oliwą, rozkruszyć fetę i dołożyć rukolę. Wszystko przyprawić do smaku ostrą papryką i pieprzem cayenne :)

    daniela20@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham jedzenie sezonowe. Nie dla mnie egzotyczne składniki zza oceanu (choć owszem, lubię ich popróbować). Najbardziej smakują mi warzywa, które daje nam natura. Wiosną - nowalijki, latem owoce i różne warzywa, jesienią, tak jak teraz najlepiej smakują dojrzałe, pomarańczowe dynie, ostatnie cukinie, bakłażany, pasternak.... Na talerzu lubię malować obrazy ze składników jakie natura dla nas na dany okres przewidziała i zostawiła w spadku. Teraz zatem króluje pomarańcz i zieleń, ze złotymi i czerwonymi akcentami. Jak w poniższym daniu.

    makaron MALMA PENNE RIGATE - ok 200g
    4-5 liści jarmużu
    ok 250g dyni - waga już bez skórki
    mała cebula
    ząbek czosnku
    1 suszona papryczka chili, świeża bez pestek lub też 1/4 łyżeczki sproszkowanej - ilość wg własnego upodobania do ostrych dań
    pół łyżeczki kuminu
    szczypta cynamonu
    ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    masło + kapka oleju żeby masło się nie paliło
    sok z pół cytryny
    garść orzechów włoskich, posiekanych - do posypania dania już na talerzu

    Jarmuż blanszujemy chwilę w wodzie, następnie odcinamy najgrubszy nerw a resztę liści kroimy w cienkie paseczki. Dynię kroimy w niewielką kosteczkę. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. siekamy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy dynię. Solimy i pieprzymy, smażymy ok 5 minut aż dynia lekko zmięknie i trochę się rozpadnie. Dodajemy jarmuż, chili i resztę przypraw i sok z cytryny, mieszamy i dusimy razem jeszcze chwile do zmięknięcia dyni. Dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy posypane orzechami.

    Lubię zajadać to danie z kleksem jogurtu greckiego - dodany do warzyw psuje kolor, a położony obok uspokaja kubki smakowe po każdym kęsie z chili :)
    Smacznego!

    j-bankowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega szybkie, sycące, pyszne i dietetyczne ;)

    Brązowy makaron- kokardki ładnie tu będą wyglądać
    Tuńczyk w sosie własnym
    Oregano
    Brokuł
    Jogurt naturalny (opcjonalnie)

    Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Makaron ugotować również al dente w mało osolonej wodzie (a najlepiej bez soli), Ugotowany brokuł przełożyć do miski, dołożyć wcześniej odcedzony i opłukany ciepłą wodą makaron oraz tuńczyk wraz z sosem. Całość posypać oregano i (opcjonalnie) dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
    Smacznego! :)

    anusia.zet@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione makaronowe danie to bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Penne Rigate Malma, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos. Do sosu dodajemy świeży szpinak. Całość krótko gotujemy i łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.p

    OdpowiedzUsuń