środa, 29 października 2014

Halibut zapiekany pod kołderką śmietanowo-parmezanową

   Środowe danie dla fanów ryb! Wyszło pysznie i polecam każdemu kto uwielbia rybki! Smacznie szybko i pysznie, świetnie pasuje z surówką ze świeżo startej marchewki i jabłka oraz ryżem brązowym.

SKŁADNIKI:

400 g świeżego fileta z halibuta
250 g śmietany gęstej 18%
70 g świeżo startego parmezanu
2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
sól i świeżo mielony pieprz
świeża cytryna do skropienia ryby



PRZYGOTOWANIE


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Filet z halibuta dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Filet kroimy na średnie kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Odstawiamy na bok.
W misce łączymy śmietanę ze świeżo startym parmezanem i posiekana cebulką oraz szczypiorkiem.
Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Smarujemy wierzch każdej ryby sosem śmietanowo-parmezanowym.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż zrobi się pierzynka chrupiąca i lekko brązowa.
Kiedy ryba jest już odpowiednio upieczona wyjmujemy i dodatkowo posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Matko, jakie tu musi być wspaniałe! Bardzo chętnie bym spróbowała.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń