niedziela, 28 lutego 2016

Wegańskie podwójnie czekoladowe ciasteczka

   Kochani czuję, że małymi kroczkami nadchodzi wiosna..jakoś lepiej mi na serduchu chociaż problemów jeszcze mam co nie miara! Mam nadzieję, że wszystko niedługo się ułoży i będzie tak jak dawniej! Dzisiaj mam coś dla smakoszy czekolady ...bo wegańskie nie znaczy, że nie ma tam czekolady wystarczy mieć dobrej jakości gorzką czekoladę i można stworzyć oto takie pyszne sycące ciasteczka :)

SKŁADNIKI: 20 SZTUK

1 szklanka musu jabłkowego home made najlepiej
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki suszonej żurawiny
6 łyżek ksylitolu lub więcej zależy jakie chcecie słodkie mieć ciasteczka
1 szklanka surowego kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


PRZYGOTOWANIE

W jednej misce mieszamy mus jabłkowy, czekoladę, którą wcześniej siekamy na drobne kawałeczki, olej roślinny oraz suszoną żurawinę.
W drugiej misce ksylitol, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól.
Łączymy dokładnie wszystkie składniki z jednej i drugiej miski, konsystencja będzie bardzo gęsta najlepiej wymieszać rękoma.
Formujemy 20 ciasteczek i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni u mnie termoobieg i pieczemy około 15 minut ciasteczka powinny być lekko miękkie.
Najlepiej smakują na drugi i trzeci dzień :)
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz